Meksička kajgana

Higaditos de Fandango se u meksičkoj državi Oahaka (Oaxaca) tradicionalno jede na dane fešti za doručak. Meni se učinilo kao malo prejako za doručak, pa sam ga spremio za ručak. Naziv jela mi je misterija, pošto su higaditos „male džigerice“, a u jelu nema džigerice. De fandango je malo logičnije, jer ovaj živahni tradicionalni ples sasvim pristaje jelu koje se doručkuje na feštama.

Meksička kajgana

Sastojci

  • 1 cele pileće grudi (bez kostiju i kože)
  • 1 veći luk, prerezan na pola
  • 2 češnja belog luka
  • 1 Kaščica kima
  • 1 Kaščica majčine dušice
  • 1/4 Kaščice šafrana
  • 2 Litre pileće supe
  • 12 jaja
  • 4 manja paradajza
  • pasta od ljutih papričica
  • tortilje

Postupak

U pileću supu staviti pileće grudi, luk, beli luk, kim i majčinu dušicu i kuvati sat vremena na tihoj vatri.
Izvaditi grudi iz supe i pustiti da se ohlade na sobnu temperaturu, a zatim iskidati meso na froncle (ovo sve može dan ranije).
Supu procediti i vratiti 1/2 litre na vatru da polako ključa. Dodati šafran. Ostatak supe staviti u drugu šerpu da polako ključa.
Umutiti jaja kao za kajganu i dodati piletinu, pa sve to zajedno odjednom sipati u šerpu sa 1/2 litra supe. Mešati vrlo polako dok se ne napravi kajgana.
Odseći vrhove paradajzu i staviti ga u drugu šerpu sa supom da kuva pet minuta.
Vaditi kajganu šupljom kašikom u činije, staviti odozgo paradajz, a u paradajz, po želji, pastu od ljutih papričica
Jelo se jede bez escega, komadima tortilje koja služi kao kašika.

Ostavite odgovor