Mole pasta

Mole je ime sosa koji se koristi kao osnova u meksičkoj kuhinji, kao i ime mnogih jela koja se zasnivaju na molu. Izmišljen je davno, u jednoj kuhinji u mestu San Pedro Actopan, ali se od tada proširio na celu zemlju i u zavisnosti od regiona Meksika, i mole je različit. Ali osnova je u principu ista: više vrsta sušenih paprika, od kojih su mnoge ljute; grožđice; razne propržene semenke, uglavnom badem, bundeva i susam; začini, uglavnom biber, cimet, origano i klinčići; i, ono što je najvažnije, crna čokolada za kuvanje. Od ovoga se pravi pasta, koja može da se dugo održi u frižideru, a može i da se zamrzne i do šest meseci.

Problem je što kod nas nema meksičkih paprika (poblano, habanero, halapenjo, pasija negro, guahijo, mulato, itd.), a ove naše domaće nemaju ni približno intenzivan ukus kao meksičke. No, pošto „za mole pastu ne postoji recept, ona se, naprosto, pravi“ kako kažu prodavci paste na pijacama Meksika, nije bilo razloga da ne probam neku srpsku verziju.

Mole pasta

Sastojci

  • 10 sušenih ljutih crvenih paprika
  • 6 crvenih slatkih svežih paprika
  • 6 zelenih slatkih svežih paprika
  • 6 Kašika grožđica
  • 1/2 šolje badema
  • 6 Kašika semenki susama
  • 1/4 šolje semenki bundeve
  • 2 Kriške tost hleba
  • 1 Kašika kukuruznog griza
  • 1 1/2 Kaščice cimeta
  • 6 klinčića
  • 1 Kaščica celih zrna bibera
  • 1 1/2 Kaščice sušenog oregana
  • 100g čokolade za kuvanje
  • 2 Kašike kakaoa u prahu

Postupak

Sušene paprike oprati pod mlazom hladne vode, otkinuti peteljke i izvaditi seme. Na roštilju ispeći i sušene i sveže paprike. Sušene ne treba da izgore, već samo da malo dobiju boju.
Sušene pečene paprike staviti u ćasu i preliti ključalom vodom. Dodati grožđice i poklopiti. Ostaviti oko pola sata da nabubre.
Sveže pečene paprike staviti u ćasu i pokriti plastičnom folijom. Posle pola sata ih oljuštiti i odstraniti semenke.
Dok se paprike čekaju, očistiti semenke bundeve (kupuju se pečene, one za grickanje u bioskopu). Bademe i semenke susama staviti u odvojene plehove i staviti u rernu zagrejanu na 170C oko 10 minuta. Pažljivo posmatrati i izvaditi iz rerne kada uhvate boju, ali još ne izgore. Tradicionalno, semenje se prži u tiganju na masti, ali mi se ovo čini i lakše.
U mlinu (ručnom za biber ili električnom za kafu) samleti biber i klinčiće.
Sve sastojke staviti u multipraktik i pulsirati dok se ne napravi gusta pasta. Ukoliko je potrebno, dodati malo vode (može se dodati voda u kojoj su bubrile suve paprike, ali je prvo probajte da nije gorka; ako jeste, dodati običnu vodu).
Od ovoga se dobije oko 4 šolje (1 litar) paste. Pošto obično treba 1 šolja za jedno kuvanje, podelite pastu na četiri dela i tri dela odmah zamrznite, a sa četvrtim možete da probate da spremite Mole Piletinu (Mole Poblano).

Napomena

Za konverziju zapreminskih u težinske mere, kliknite ovde.

Ostavite odgovor