Za pripremu meksičkih „mole“ jela, koristi se ovaj mole sos, kome kao osnova služi mole pasta.
Sos se pravi neposredno pre pripreme jela, ili dan ranije, pošto zbog luka ne može da se održi duže u frižideru (za razliku od mole paste koja može da stoji u frižideru i do dve nedelje a u zamrzivaču i do šest meseci).
Mole sos
Sastojci
- 2 velika zrela paradajza
- 1 srednji crveni luk
- 4 češnja belog luka
- 2 Kašike maslinovog ulja
- 1 šolja mole paste
- 1-2 šolje bistre pileće supe
Postupak
Zagrejte rernu na 200C. Stavite očišćen luk i beli luk na aluminijumsku foliju, pospite uljem, posolite, uvite, i stavite u rernu da se peče. Posle 25 minuta stavite u neki manji pleh paradajz, i dodajte ga u rernu. Izvadite sve posle 45 minuta pečenja luka. | |
Stavite ispečeni paradajz, luk i beli luk u multipraktik i napravite pire. | |
U šerpu od 1 litra stavite pire, mole pastu, i 1 šolju supe i pustite da proključa. Dodajte supu po potrebi dok se ne dobije konzistencija malo gušća od jogurta. Kuvati svega 2-3 minuta posle dobijene konzistencije. |