Kažu da se posle katastrofalnog zemljotresa u Čileu 1985. godine u lokalnom baru Rupa (El Hoyo) u Santijagu obrela grupa prašnjavih, znojavih, žednih nemačkih novinara. No, ni jedno piće nije bilo rashlađeno, pa kelner Giljermo Valensuela sunu grudvu sladoleda od ananasa u pipenjo (pipeño), slatko lokalno vino, i posluži gostima.
Pošto posle samo jedne čaše, Nemci nemogavše ustati, a jedan od njih povika: “Esto sí que es un Terremoto” (Ovo je tek pravi zemljotres), rođeno beše ime i recept jednog od najpoznatijih pića Južne Amerike.
Za dobar Zemljotres važno je da vino bude slatko i da pomalo rezi. Sladoleda treba onako, da ne bude pregusto da se pije. Čaša treba da bude velika (u Rupi je, kažu, čak litar).
I, preporučujem da ovo prvi put probate kod kuće, uz nadzor odraslih.