Gročanske papuče

Jedan moj dobar drug sa Voždovca, arhitekta, ponekad ume da da loš savet iz oblasti gradnje (posebno kad sluša jednog mog drugog dobrog druga, elektroinženjera), ali nikada još nije omašio kada su recepti u pitanju. Čovek, jednostavno, ima dar za kuvanje.

Pošto letuje u Grčkoj i voli njihovu hranu, sprema i njihova jela. Meni su ona uglavnom strana, jer sam u Grčkoj, sve ukupno u životu, proveo 10 dana. I nikad dobro jeo.

Nedavno mi je poslao recept i slike za „Papuče“ od plavog patlidžana (Μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ) i ja sam odmah odlučio da moram to da napravim.

Mi u Grockoj nismo baš najbolje snabdeveni, pa je došlo do određenih zamena i improvizacija, ali je rezultat bio izvanredan pa sam odlučio da ga podelim sa čitaocima.

Dakle, s obzirom na improvizacije, nema uobičajene podele na Sastojci/Priprema, nego idemo opisno, ali sa slikama.

Krenuo sam od dve ogromne tikvice, koje sam podelio uzdužno i napravio od njih „papuče“.

tikvice

Ovamo sam u tiganju izpržio (na guščijoj masti, bilo u frižideru) jedan veći sitno seckani crni luk jednu rendanu šargarepu i dva češnja krupnije sečenog belog luka, sa malo soli. Dodao sam onda 150g mlevenog junećeg mesa i, pošto to nije bilo dovoljno, 100g prethodno rehidriranih (u pilećoj supi) sojinih pahuljica (vi možete 300g mesa, naravno).

luk-sargarepa-meso

Kada se to upržilo, dodao sam krupno mlevenog bibera, cimeta, muškatnog oraščića, nane i pakovanje Tomatina sa bosiljkom i origanom (od 500g), plus 1dl suvog belog vina.

tomatino

To se krčkalo jedno pola sata, možda i duže, dok sve nije uvrilo i postalo gotovo suvo.

Onda sam zgotovio bešamel sos i u njega dodao oko 100g rendanog Iriškog sira (nameravao sam Ementaler, ali nedelja je i u Grockoj ništa ne radi posle 12), i pomešao ga sa mesnom smesom.

Time sam napunio papuče,

napunjene-papuce

i sve pekao 40 minuta u rerni sa duvaljkom na 200C. Onda sam povećao na 250C i stavio po tanku krišku Iriškog na svaku papuču i pekao još 10 minuta. Mogao sam i deblje kriške.

gotovo

Moram da pomenem da sam pre svega ovoga umesio jedan crni hleb i pekao ga u rerni zajedno sa papučama – velika je rerna i šteta bi bilo ne iskoristiti svu tu energiju, a treba nešto i za umakanje.

p.s. odlično je i hladno iz frižidera za doručak, sa jogurtom.

Ostavite odgovor