Irski soda hleb

U svakoj knjizi recepata za hleb koja drži do sebe, obavezno će se naći i „Irski soda hleb“. Soda u imenu je od sode bikarbone koja u prisustvu kiseline (surutka, jogurt, kisela pavlaka…) oslobađa ugljen dioksid koji nadiže hleb dok se peče. Pre nego što je tržištu ponuđena soda bikarbona oko 1840, za istu svrhu se koristio kalijum bikarbonat, odnosno potaša (pepeo biljaka korišćenih za loženje vatre za kuvanje – „pot ash“). Kažu da su američki Indijanci ovako pravili hleb još pre 1.800 godina.

Ovaj hleb je jako popularan jer se ne mesi (čak i ne sme da se mesi) i ne čeka se da se nadigne – praktično dok se zagreje rerna sastojci su pomešani i spremni za pečenje.

Irci su odmah prihvatili pravljenje ovakvog hleba, ne zato što su stalno negde žurili ili pak zato što su listom alergični na kvasac, već zato što su bili siromašni. Brašno od tvrdog žita (tip 500) je bilo skupo; brašno od mekog žita (tip 400) je bilo jeftino, uvezeno iz Amerike, ali zbog nedostatka glutena nije pogodno za izradu kvasnog hleba. Soda bikarbona bila je spas.

Nekako u isto vreme kad i Irci, i siromašni Srbi su otkrili čari ovakvog hleba, pa se sve do podizanja standarda u XX veku Česnica pravila po identičnom receptu (uz dodatak jaja u boljim kućama).

Za odmeravanje količine sode bikarbone potrebna je određeno iskustvo. Ukoliko se stavi premalo, hleb će biti zdudan, a ako se stavi previše neće se sva rastvoriti i hleb će imati žućkastu boju i malo metalni ukus.

Isti efekat se danas postiže praškom za pecivo (soda bikarbona + kiselina + inhibitor) bez potrebe za kiselim mlečnim proizvodima i sa daleko ujednačenijenim rezultatima.

Irski soda hleb

Sastojci

  • 480g mekog brašna (tip 400)
  • 15g soli (3%)
  • 12g praška za pecivo (2,5%)
  • 340g mleka (70%)
  • ulje za mazanje pleha

Postupak

Pripremite sve sastojke, ali ih nemojte mešati dok se rerna ne zagreje na 220C.
Pomešajte sve kašikom ili spatulom, laganim pokretima. Nemojte gnječiti niti ostavljati testo da se odmori. Oblikujte rukama testo u disk debljine 3-4cm i stavite ga na nauljen pleh (teflonski ili običan sa nauljenim papirom za pečenje). Zasecite krst dubine 2cm, kako bi se hleb otvorio i bolje ispekao u unutrašnjosti.
Poklopite testo šerpom, ćasom od rostfraja ili nečim sličnim i stavite u zagrejanu rernu. Posle 30 minuta sklonite šerpu i pecite još 30 minuta. Ispečeni hleb stavite na rešetku da se ohladi.
Ukoliko se hleb ne pojede istog dana, obavezno ga umotajte u najlon kesu ili prijanjajuću foliju, inače će sutradan biti kao kamen (odličan za umakanje).

Ostavite odgovor