Da naut, (kad se isprži poznat kao leblebije), nije samo za grickanje iz fišeka u bioskopu dokazuje i ovo, iznenađujuće ukusno jelo, koje sam pokupio na španskoj televiziji. Muka je što kod nas naut više niko ne prodaje. Nekada je bio da se kupi već skuvan, u konzervama, a sada ima samo suvog i to samo u bio-špajzevima.
Ako nemate koriander, stavite 1 manju kaščicu sušene žalfije (ili 3-4 listića sveže) i struganu koru od manjeg limuna.
Gulaš od nauta
Sastojci
- 3 češnja belog luka, sitno iseckanog
- 1 Komad svežeg džumbira, veličine palca
- 1 veći luk, sitno iseckan
- 10 Cm belog od praziluka, sitno iseckanog
- 2 Kašike kima
- 1 Kašika koriandera ((seme cilantra))
- 1 Kaščica tucane ljute paprike
- 500g nauta (leblebija)
- 2 Konzerve celog paradajza
Postupak
U 3-4l ključale vode stavite naut i kuvajte na jakoj vatri dva sata. Obavezno proveravajte svakih 15-tak minuta i dodajte vodu - ne sme da ostane suvo. Pri kraju pustite da malo uvri tako da ostane oko pola litre tečnosti, manje-više. Može i 30 minuta u ekspres loncu. | |
U šerpi od 3-4l zagrejte ulje i pržite luk i praziluk dok ne počnu malo da braone. Smanjite malo vatru, dodajte beli luk i džumbir, pa pržite još par minuta. | |
Zatim dodajte kim, koriander i papriku. Posle minut, ne više, sunite unutra one dve konzerve paradajza (sve sa sokom) isečenog na krupne komade. | |
Dinstajte pet, šest minuta, pa dodajte naut i onu vodu u kojoj se kuvao, 400-500ml, od oka - treba da ostane prilično gusto. Kuvajte 10 minuta da se sve sjedini i posolite po ukusu. | |
Kod služenja staviti malo milerama i seckanog peršuna za dekoraciju. |