Gulaš od nauta

Da naut, (kad se isprži poznat kao leblebije), nije samo za grickanje iz fišeka u bioskopu dokazuje i ovo, iznenađujuće ukusno jelo, koje sam pokupio na španskoj televiziji. Muka je što kod nas naut više niko ne prodaje. Nekada je bio da se kupi već skuvan, u konzervama, a sada ima samo suvog i to samo u bio-špajzevima.

Ako nemate koriander, stavite 1 manju kaščicu sušene žalfije (ili 3-4 listića sveže) i struganu koru od manjeg limuna.

Gulaš od nauta

Sastojci

  • 3 češnja belog luka, sitno iseckanog
  • 1 Komad svežeg džumbira, veličine palca
  • 1 veći luk, sitno iseckan
  • 10 Cm belog od praziluka, sitno iseckanog
  • 2 Kašike kima
  • 1 Kašika koriandera ((seme cilantra))
  • 1 Kaščica tucane ljute paprike
  • 500g nauta (leblebija)
  • 2 Konzerve celog paradajza

Postupak

U 3-4l ključale vode stavite naut i kuvajte na jakoj vatri dva sata. Obavezno proveravajte svakih 15-tak minuta i dodajte vodu - ne sme da ostane suvo. Pri kraju pustite da malo uvri tako da ostane oko pola litre tečnosti, manje-više. Može i 30 minuta u ekspres loncu.
U šerpi od 3-4l zagrejte ulje i pržite luk i praziluk dok ne počnu malo da braone. Smanjite malo vatru, dodajte beli luk i džumbir, pa pržite još par minuta.
Zatim dodajte kim, koriander i papriku. Posle minut, ne više, sunite unutra one dve konzerve paradajza (sve sa sokom) isečenog na krupne komade.
Dinstajte pet, šest minuta, pa dodajte naut i onu vodu u kojoj se kuvao, 400-500ml, od oka - treba da ostane prilično gusto. Kuvajte 10 minuta da se sve sjedini i posolite po ukusu.
Kod služenja staviti malo milerama i seckanog peršuna za dekoraciju.

Ostavite odgovor