Grčki jogurt

Pitanje: kako je onaj grčki jogurt tako gust i kremast? Odgovor: zato što ga oceđuju.

Jednostavno, zar ne.

Dakle, predveče, uzmite 2 litra običnog mleka (ne dugotrajnog), dodajte mu 250ml slatke pavlake, i uz stalno mešanje (ako se uhvati korica na dnu šerpe, možete da bacite mleko i krenete iz početka) zagrejte ga na 82-83C. Nikako na više. Koliko je to ako nemate termometar – pa, kada po ivicama šerpe počne da peni.

Ostavite ga da se ohladi na 40-42C (preko 43C bakterije pomru) i dodajte 100ml običnog kiselog mleka. Promešajte, ali ne agresivno. Koliko je 40C – stavite mali prst u šerpu i izbrojte 10 sekundi. Ako na 9 ipo ne možete više da izdržite i morate da izvučete prst napolje, e to je od prilike 40C.

Poklopite šerpu i uvite je u perjanu jaknu ili jorgan i ostavite u neki ćošak bez promaje (van prostorije sa klimom leti, u prostoriji koja se greje zimi) do ujutru. Idealno bi bilo ako imate rernu sa preciznim termostatom pa je namestite na 42C i ostavite šerpu unutra.

Ujutru uzmite krpu od stare pamučne potkošulje, njome obložite cediljku, pa izručite, bez mnogo mešanja, jogurt u nju. Cediljku stavite preko čiste dublje šerpe, poklopite i vratite u rernu (umotajte u jorgan) dva do tri sata da se cedi na toplom, a onda je premestite u frižider da nastavi da se cedi do uveče.

Sipajte ga pažljivo u plastičnu posudu sa poklopcem i upotrebite u roku od 5 dana.

Probajte vaš grčki jogurt sa borovnicama, orasima i medom kao slatkiš nekog vrućeg letnjeg popodneva.

p.s. Surutku morate upotrebiti u roku od dva dana, ili je možete zamrznuti za kasniju upotrebu.

p.p.s. Napravili ste grčki jogurt, i, ako ste me poslušali, sačuvali ste surutku.

Šta sad sa njom?

1. Napravite Ricotta sir (ricotta je na italijanskom „ponovo skuvan“). Ima recepata na Internetu. Na primer, ovaj.

2. Upotrebite je umesto vode pri pravljenju hleba. Povećajte za 20% količinu ulja u receptu.

3. Napravite izuzetno osvežavajuće piće koje se u Indiji služi uz ručak: na 1 litar surutke dodajte izrendan komad svežeg džumbira (veličine palca fizičkog radnika), iseckanu ljutu papričicu, šaku iseckanih listova korijandera (cilantra), kaščicu soli i dve, tri kaščice meda (nećete osetiti slatko, med služi da ubije ljutinu papričice). Ostavite u frižideru sat, dva, procedite i poslužite.

4. Zalijte biljke koje vole kiselo zemljište (azelije, rododendroni, itd.).

5. Nahranite stoku.

6. Poklonite drugaru, bodi-bilderu. On to plaća hiljade dinara u prahu i meša sa vodom (surutka je čist protein).

Ostavite odgovor