Potaž od karamelizovane šargarepe

Za ovo jelo potreban je ekspres lonac, blender i sokovnik.

Šta reći. Tekstura, ukus, miris… ako volite šargarepu bićete na sedmom nebu, a ovo mora da vam se dopadne i ako je ne volite.

Potaž od karamelizovane šargarepe

Sastojci

  • 1kg šargarepe
  • 600g sveže ceđenog soka od šargarepe
  • 120g putera
  • 30g vode
  • 5g soli
  • 2,5g sode bikarbone

Postupak

Prvo oljuštite šargarepu, isecite je podužno na četiri dela i pažljivo špicem noža odstranite tvrdu sredinu. Ona daje gorčinu kad se skuva. Ako vam taj ukus ne smeta, smanjite količinu šargarepe na 600g i ostavite sredinu. Isecite onda te četvrtine na štapiće dužine 3-4 cm.
U ekspres loncu istopite puter i dodajte so, sodu bikarbonu, vodu i šargarepu. Dobro promešajte da se sve šargarepe pokriju puterom, zatvorite ekspres lonac i na jakoj vatri ga dovedite do prvog nivoa pritiska (ako vaš lonac ima više nivoa). Nikako nemojte propustiti sodu bikarbonu, bez nje ne može da dođe do karamelizacije šargarepe jer ona povećava pH (baznost), a karamelizacija ne može da se dogodi u kiseloj sredini.
Kuvajte pod pritiskom 20 minuta, a zatim brzo smanjite pritisak stavljanjem lonca pod tekuću mlaku vodu kako bi se odmah prekinulo dalje kuvanje.
Ispasirajte šargarepu ili štap blenderom odmah tu u loncu ili u velikom blenderu. Ako će vam smetati grumuljice šargarepe, procedite ispasiranu smesu kroz neko sito (meni ne smeta, čak volim, pa ne proceđujem).
Za 600g soka od šargarepe treba vam 1kg sveže šargarepe. Alternativno, ima da se kupi u Merkatoru na odelenju zdrave hrane flaširan sok. Skuvajte sok desetak minuta, da se malo zgusne, pa ga dodajte u pasiranu šargarepu. Dosolite, ako je potrebno.
Poslužite uz slatku pavlaku, mileram ili krem od kokosa.
Varijacije
Prvo, ja sam uz šargarepu u ekspres lonac dodao i 100g seckanog žutog luka. Mislim da to daje jednu dozu potrebne oštrine.

Drugo, pošto je šargarepa prirodno slatka, ovaj potaž je izvanredan sa malo praha dimljene ljute paprike. Ljutina se potire slatkoćom i gotovo i ne oseća, a dobije se drugačiji, po meni daleko elegantniji ukus.

Treće, ovo je praktično sasvim drugo jelo, potpuno drugog ukusa, ali zbilja fenomenalno: dodajte u sok od šargarepe kada ga budete kuvali sok od jedne do dve isceđene pomorandže (100g).

Ostavite odgovor