Meze od belog pasulja i pečenog belog luka sa vrućim uljem od ruzmarina
Sastojci
- 1/4 šolje maslinovog ulja
- 1 luk (izrendisan)
- 3 češnja belog luka (ispasiranog)
- 1/2 Kaščice mlevenog kima
- 1 Konzerva kuvanog belog pasulja (480g)
- 2 lista lovora
- 2 šolje vode
- 1 limun (samo sok)
- 1 Glavica pečenog belog luka (recept objavljen ranije)
- 2 Kašike makedonskog taah-a (SuperVero, u frižideru kod jogurta)
- 3 Kaščice krupne morske soli ((ili 1 sitne))
- 2 Kaščice sitno iseckanog svežeg ruzmarina
- rendanog parmezana za garnirung
Postupak
U tiganju na umerenoj vatri propržiti oko 5 minuta, na 2 kaščice maslinovog ulja, kim, crni i beli luk. Dodati pasulj, pola vode i lovorov list. Dovesti do ključanja, a zatim smanjiti vatru i krčkati 20-tak minuta, dok se pasulj gotovo ne raspadne. Dodati po potrebi još vode, tako da pasulj nikad ne ostane suv. | |
Skinuti sa vatre i izvaditi lorber, a ostatak sipati u multipraktik. Dodati 1 kašiku maslinovog ulja, sok od limuna, pečeni beli luk i taah. Pulsirati dok se ne napravi ujednačena, gusta pasta. Procediti kroz cediljku, pritiskajući drvenom varjačom. Dodati so i još limunovog soka po ukusu | |
Servirati na sobnoj temperaturi. Neposredno pre serviranja u preostale 2 kašike maslinovog ulja propržiti na umerenoj vatri seckani svež ruzmarin, oko 5 minuta, i time preliti umak. Izrendati malo parmezana po površini. |
Napomena
Za konverziju zapreminskih u težinske mere, kliknite ovde.