Meze od belog pasulja i pečenog belog luka sa vrućim uljem od ruzmarina

Meze od belog pasulja i pečenog belog luka sa vrućim uljem od ruzmarina

Sastojci

  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1 luk (izrendisan)
  • 3 češnja belog luka (ispasiranog)
  • 1/2 Kaščice mlevenog kima
  • 1 Konzerva kuvanog belog pasulja (480g)
  • 2 lista lovora
  • 2 šolje vode
  • 1 limun (samo sok)
  • 1 Glavica pečenog belog luka (recept objavljen ranije)
  • 2 Kašike makedonskog taah-a (SuperVero, u frižideru kod jogurta)
  • 3 Kaščice krupne morske soli ((ili 1 sitne))
  • 2 Kaščice sitno iseckanog svežeg ruzmarina
  • rendanog parmezana za garnirung

Postupak

U tiganju na umerenoj vatri propržiti oko 5 minuta, na 2 kaščice maslinovog ulja, kim, crni i beli luk. Dodati pasulj, pola vode i lovorov list. Dovesti do ključanja, a zatim smanjiti vatru i krčkati 20-tak minuta, dok se pasulj gotovo ne raspadne. Dodati po potrebi još vode, tako da pasulj nikad ne ostane suv.
Skinuti sa vatre i izvaditi lorber, a ostatak sipati u multipraktik. Dodati 1 kašiku maslinovog ulja, sok od limuna, pečeni beli luk i taah. Pulsirati dok se ne napravi ujednačena, gusta pasta. Procediti kroz cediljku, pritiskajući drvenom varjačom. Dodati so i još limunovog soka po ukusu
Servirati na sobnoj temperaturi. Neposredno pre serviranja u preostale 2 kašike maslinovog ulja propržiti na umerenoj vatri seckani svež ruzmarin, oko 5 minuta, i time preliti umak. Izrendati malo parmezana po površini.

Napomena

Za konverziju zapreminskih u težinske mere, kliknite ovde.

Ostavite odgovor