Žoel Robušon, (Joël Robuchon) se smatra prvim među najvećim živim šefovima kuhinje (primus inter pares). U životu je osvojio 32 Mišelin zvezdice, a 1989 je proglašen za šefa kuhinje XX veka. Robušon tvrdi da ne postoji savršeno spremljeno jelo – sledeći put, kaže, može bolje.
Jednu od Mišelinovih zvezdica je dobio, ni manje ni više, nego za krompir pire. Recept sledi, a ovde je video gde Žoel objašnjava i sprema svoj čuveni pire
La purée de pommes de terre
Sastojci
- 1kg žutog krompira
- 250g jako hladnog nesoljenog putera
- 250ml punomasnog mleka
- krupne morske soli i bibera po ukusu
Postupak
|
| Izaberite krompir tako da svi budu približno iste veličine. Operite ga, ali ga ne ljuštite. Isecite puter na kockice 1x1cm i ostavite u frižideru. |
|
| U šerpu sa dve litre hladne vode i kaščicom soli stavite krompir, poklopite i kuvajte 25 minuta. |
|
| Dok su još vrući, oljuštite krompire i ispasirajte ih na najfinijoj rešetki iznad šerpe. Stavite šerpu na umerenu vatru i prosušite pire 5 minuta uz brzo mešanje drvenom varjačom. |
|
| U posebnoj šerpi zagrejte mleko do skoro ključanja. |
|
| U šerpu sa prosušenim pireom, na tihoj vatri, uz stalno mešanje, dodajte kockice putera, jednu po jednu, sledeću tek kad se prethodna istopi i skroz umeša. |
|
| Kada se sav puter umeša, dodajte mleko, jako polako, uz stalno mešanje. |
|
| Posolite i pobiberite po ukusu. |