Hleb koji se ne mesi

Da mi je neko pričao, ne bih verovao! Hleb kakav samo možete da sanjate, bez imalo truda. Izmislio ga je Džim Lejhi iz čuvene pekare na Salivan ulici u Njujorku i podelio sa čitaocima Njujork Tajmsa, odakle sam ga i ja preuzeo. Mark Bitman iz Njujork Tajmsa se potrudio da snimi i kratak video sa Džimom, koji možete pogledati ovde

Trik je u vremenu, koje zamenjuje mešanje i gnječenje testa. Ceo proces traje 24 časa, ali je rezultat hleb pun velikih šupljina, istovremeno mekan i žilav unutra, sa super krckavom koricom spolja koja eksplodira pri zalogaju. Baš kao na slici.

Hleb koji se ne mesi

Sastojci

  • 3 šolje brašna (tip 500)
  • 1/4 Kaščice suvog kvasca
  • 1 1/4 Kaščice soli
  • 1 3/4 šolje vode na 38C
  • kukuruzni griz

Postupak

U velikoj ćasi dobro iskombinujte brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i promešajte prstima dok se svo brašno ne ovlaži. Treba da bude mokro i lepljivo. Ako treba, dodajte još malo vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi 18 časova.
Pospite radnu površinu brašnom i na njega izručite testo. Pospite testo brašnom i malo razvucite. Presavite ga dva puta na trećine (levu stranu do sredine, pa desnu stranu preko toga. Zatim gornju stranu do sredine, pa donju preko toga). Ne mesite!!!
Pospite pamučnu krpu sa dosta brašna i kukuruznog griza. Formirajte testo u loptu (biće lepljivo, pa pospite ruke brašnom) i stavite ga na krpu, sa šavom na dole. Pospite kukuruznim grizom i brašnom i prekrijte drugom krpom. Ostavite na sobnoj temperaturu dva sata.
Zagrejte u rerni jednu tešku veliku šerpu sa poklopcem koji dobro prijanja na 250C, najmanje pola sata pre pečenja.
Izvadite vrelu šerpu iz rerne, otklopite je i u nju ubacite testo, sa šavom na gore. Odmah poklopite i vratite u rernu.
Posle 30 minuta skinite poklopac i nastavite da pečete još 20 minuta.
Ispečen hleb ne treba ničim premazivati, niti pokrivati dok se hladi. Najbolje da se hladi na rešetki.

Ostavite odgovor