Gratin je francusko jelo koje se sastoji od „nečega“ u vatrostalnoj posudi, posutim odozgo bešamel sosom ili sirom i prezlama. „Nešto“ se ili prethodno potpuno skuva, pa se posuda stavi pod infra gril u rerni da se površina dobro zapeče, ili se sve zajedno peče u rerni. Kod nas se ovako pravi karfiol, a i lazanja je u suštini gratin.
Gratin od celera i krompira
Sastojci
- 200g dimljene slanine, iseckane na štapiće
- 600g slatke pavlake
- 1/4 šolje seckanog vlašca
- 1 1/2 Kaščice soli
- 3/4 Kaščice mlevenog bibera
- 1/8 Kaščice mlevenog muškatnog oraščića
- 1 1/2kg korena celera
- 1kg crvenog krompira
- 50g putera
- 1 srednji luk, sitno iseckan
- 2 1/2 šolje rendanog Ementalera (može Gruyere)
- 1/4 šolje prezli
Postupak
Zagrejte rernu na 200C. | |
Pržite slaninu u tiganju, na srednjoj vatri, dok ne postane krckava i skoro sva mast izadje iz nje. Izvadite je na papirni ubrus da se dobro ocedi. | |
U velikoj ćasi pomešajte pavlaku, vlašac, so, biber i muškatni oraščić. Oljuštite celer i krompir, jedan po jedan, i secite ih na koturove debljine 3-4 mm iznad ćase sa pavlakom, tako da odmah upadaju u nju (da ne pocrne). Kada sve isečete, dobro promešajte, najbolje prstima kako se ne bi slomili koturovi krompira i celera. | |
Namažite dno i strane vatrostalne posude puterom (posuda veličine 30cm x 20cm je od prilike dovoljna za ovu količinu). Poredjajte u posudu polovinu koturova celera i krompira. Pospite odozgo slaninom i lukom, a zatim dodajte drugu polovinu koturova. Sipajte svu pavlaku iz ćase odozgo, a zatim pospite prvo rendanim sirom, a zatim prezlama. | |
Pecite 55 - 60 min u sredini rerne. Kada se ispeče, ostavite 20 -30 min da se prohladi pre serviranja. |