Subota je ujutru. Nešto me jako mrzi da se oblačim i idem po hleb. Bilo je pet dana neprekidne kiše sa temperaturama od 11C, a od jutros je divno, sunčano i pogled na Lido je predivan.
Imam pršute i Marscapone sira u frižideru i za doručak sam odlučio da napravim ove pogačice. Osim što su ukusnije od hleba, sam miris dok se peku dovoljan je da čoveka oraspoloži.
One se u stvari zovu Bisquits, ali ako napišem Biskoti, svi će misliti na onaj italijanski tost-hleb sa orasima. Dakle, krstio sam ih na srpskom: Engleske pogačice.
Engleske pogačice (Bisquits)
Sastojci
- 2 šolje brašna, tip 400
- 1 Kesica praška za pecivo
- 1 Kaščica soli
- 100g zamrznutog putera
- 1 šolja mleka
Postupak
Najvažnije za ovaj recept je da puter bude zamrznut. Cilj je da u testu ostanu celi komadići putera, a ne da se spoje sa brašnom u masnu pastu. Funkcija je ista kao kod lisnatog testa - puter se u rerni istopi i oslobodi vodu zarobljenu u njemu. Ova voda se onda pretvori u vodenu paru koja podigne testo i razlista ga. | |
Dakle, pomešajte u činiji brašno, prašak za pecivo i so, a zatim na krupnom rendeu nastružite zamrznut puter. | |
Dodajte hladno mleko i sve promešajte drškom od varjače dok se ne ujednači, par minuta. | |
Formirajte rukama loptu (ne mesite), i oklagijom razvite u krug debljine oko 3cm. Isecite parčiće kao kod pice i poredjajte ih na suv pleh. | |
Pobiberite odozgo i poprskajte sa malo krupne soli. | |
Pecite u rerni zagrejanoj na 200C 10 minuta. |