Prvi hladan dan i ja poželeh nešto tečno, toplo i ljuto. Odmah mi pade na pamet Chile con carne. Ali, on mora da odstoji preko noći. Nema veze, i sutra će biti hladno, a ja jednako gladan.
Chile con carne jednostavno znači „ljute papričice s mesom“. Meso mora biti matoro (junetina ili srnetina), sitno iseckano (kocke 1cm), nikako samleveno. Papričica suva i ljuta, po mogućstvu više različitih sorti. Sve drugo je, po originalnom receptu iz 1840 iz San Antonija, država Teksas, opciono. Tokom 1920-tih dodat je crveni pasulj bez koga se danas ovo jelo ne može zamisliti. Čili se pravi ljut, ali ne previše – ljutinu treba da osetite u jednjaku. Ako vam usta gore, preterali ste.
Chile con carne
Sastojci
- 1/2kg mesa
- 3 Kašike tucane ljute paprike
- 1/2 Litre soka od paradajza
- 480g skuvanog crvenog pasulja (2 konzerve)
- 1 Kašika celog zrna kima
- 1 veći luk, iseckan
- 3 češnja belog luka, sitno iseckanog
- 1 Kaščica suvog oregana
- 50g čokolade za kuvanje (70% kakao)
- 100g seckane slanine
- so po ukusu
Postupak
Prvo u tiganju propržite malo slanine i na tu mast bacite jednu kaščicu krupno tucane, suve, crvene, ljute paprike (ne aleve). Izmrvite među prstima pola količine kima i ubacite u tiganj. Odmah dodajte meso i pržite ga na srednjoj vatri dok ne postane zlatno braon sa svih strana. | |
U većem teškom loncu (najbolje tučanom) stavite luk, beli luk, ostatak kima, oregano, čokoladu i paradajz sok. Polako dovedite do ključanja. Dodajte meso. Poklopite i krčkajte na jako tihoj vatri, da jedva vri, 3-4 sata (u Teksasu ga krčkaju ceo dan). Povremeno promešajte. Pazite da ne uvri tečnost! Ako treba, dodajte po 1/2 dl vode (a može i piva). | |
Kada je gotovo, posolite i probajte. Skinite lonac sa vatre da se potpuno ohladi. Ostavite ga preko noći u frižideru. | |
Da ste u Teksasu, sutradan bi ste ga, polako zagrejanog, jeli takvog kakav je, sa projom ili na obarenom pirinču. Ali, pošto nismo u Teksasu, kada se Chile zagreje, dodajte skuvani pasulj i krčkajte 20-tak minuta, da se potpuno zagreje. | |
Uz ovo pijte pivo ili jako crno vino. |