Ovako se sprema zelena boranija u nekima od sela između Bordoa i Montpelijea. Ja sam ovo video u jednoj emisiji o putovanju kroz Francusku, zapisao posle emisije po sećanju i sutradan spremio. Nikada nisam jeo tako dobru boraniju!
Boranija na bordoški način
Sastojci
- 1kg mlade zelene boranije (ili smrznute)
- 2 žumanca
- 2 Kašike slatke pavlake
- 100ml vinskog sirćeta
- 125g putera
- 2 češnja belog luka
- 1 Veza svežeg peršuna
- so po ukusu
- dosta bibera
Postupak
Boraniju staviti u veću količinu ključale posoljene vode i kuvati 5 minuta. Procediti kroz kolander i rasprostrti po peškiru da se osuši. | |
U ćasi umutiti dva žumanca, dve kašike slatke pavlake (za šlag), 1dl vinskog sirćeta, so, puno bibera. | |
U većem tiganju, na jakoj vatri, istopiti 125g putera i na to baciti iseckana dva češnja belog luka. Dodati prosušenu boraniju i promešati 1 minut. Dodati sos i mešati 1 minut. Dodati krupno iseckan svež peršun i promešati 1 minut. |