Boranija na bordoški način

Ovako se sprema zelena boranija u nekima od sela između Bordoa i Montpelijea. Ja sam ovo video u jednoj emisiji o putovanju kroz Francusku, zapisao posle emisije po sećanju i sutradan spremio. Nikada nisam jeo tako dobru boraniju!

Boranija na bordoški način

Sastojci

  • 1kg mlade zelene boranije (ili smrznute)
  • 2 žumanca
  • 2 Kašike slatke pavlake
  • 100ml vinskog sirćeta
  • 125g putera
  • 2 češnja belog luka
  • 1 Veza svežeg peršuna
  • so po ukusu
  • dosta bibera

Postupak

Boraniju staviti u veću količinu ključale posoljene vode i kuvati 5 minuta. Procediti kroz kolander i rasprostrti po peškiru da se osuši.
U ćasi umutiti dva žumanca, dve kašike slatke pavlake (za šlag), 1dl vinskog sirćeta, so, puno bibera.
U većem tiganju, na jakoj vatri, istopiti 125g putera i na to baciti iseckana dva češnja belog luka. Dodati prosušenu boraniju i promešati 1 minut. Dodati sos i mešati 1 minut. Dodati krupno iseckan svež peršun i promešati 1 minut.

Ostavite odgovor