Ko je jeo ćevape kod Želje u baščaršiji, setiće se ukusa odmah.
Baščaršijski ćevapi
Sastojci
- 1,5kg junetine od plećke
- 0,5kg ovčetine od plećke
- 5 češnjeva belog luka
- so, voda, soda bikarbona
Postupak
Meso iseći na kocke, 2x2cm i posoliti. | |
Prokuvati u 100ml vode oljuštene i zgnječene češnjeve belog luka. Pustiti da se tečnost prohladi, pa preliti meso. Pokriti meso plastičnom folijom i ostaviti preko noći u frižideru. | |
Sutradan meso samleti dva puta na srednjoj rešetci mašine za meso i umesiti dobro rukama. Ovu smesu pokriti plastičnom folijom i ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje 6 sati (za to vreme mlečna kiselina u mesu počinje da se razgradjuje fermentacijom). Posle toga smesa se može upotrebiti ili staviti u frižider (do dva dana). | |
U smesu, neposredno pred oblikovanje, staviti malo sode bikarbone. Oblikovati ćevape da budu dosta gusti (pritisnuti) na veličinu palca. | |
Peći na veoma jakoj vatri na roštilju prethodno premazanim junećim ili ovčijim lojem. Ćevape nikako ne prepeći - treba da su spolja skroz reš, a u sredini malko roze. | |
Služiti u somunu (prethodno malo nadimljenim na roštilju), sa krupno seckanim lukom, uz jogurt. |
Napomena
Oprobano zahvaljujući blagodetima spoljne temperature od 12C u sred januara i uvek spremnog roštilja na terasi.