Gratin od celera i krompira

Gratin je francusko jelo koje se sastoji od „nečega“ u vatrostalnoj posudi, posutim odozgo bešamel sosom ili sirom i prezlama. „Nešto“ se ili prethodno potpuno skuva, pa se posuda stavi pod infra gril u rerni da se površina dobro zapeče, ili se sve zajedno peče u rerni. Kod nas se ovako pravi karfiol, a i lazanja je u suštini gratin.

Gratin od celera i krompira

Sastojci

  • 200g dimljene slanine, iseckane na štapiće
  • 600g slatke pavlake
  • 1/4 šolje seckanog vlašca
  • 1 1/2 Kaščice soli
  • 3/4 Kaščice mlevenog bibera
  • 1/8 Kaščice mlevenog muškatnog oraščića
  • 1 1/2kg korena celera
  • 1kg crvenog krompira
  • 50g putera
  • 1 srednji luk, sitno iseckan
  • 2 1/2 šolje rendanog Ementalera (može Gruyere)
  • 1/4 šolje prezli

Postupak

Zagrejte rernu na 200C.
Pržite slaninu u tiganju, na srednjoj vatri, dok ne postane krckava i skoro sva mast izadje iz nje. Izvadite je na papirni ubrus da se dobro ocedi.
U velikoj ćasi pomešajte pavlaku, vlašac, so, biber i muškatni oraščić. Oljuštite celer i krompir, jedan po jedan, i secite ih na koturove debljine 3-4 mm iznad ćase sa pavlakom, tako da odmah upadaju u nju (da ne pocrne). Kada sve isečete, dobro promešajte, najbolje prstima kako se ne bi slomili koturovi krompira i celera.
Namažite dno i strane vatrostalne posude puterom (posuda veličine 30cm x 20cm je od prilike dovoljna za ovu količinu). Poredjajte u posudu polovinu koturova celera i krompira. Pospite odozgo slaninom i lukom, a zatim dodajte drugu polovinu koturova. Sipajte svu pavlaku iz ćase odozgo, a zatim pospite prvo rendanim sirom, a zatim prezlama.
Pecite 55 - 60 min u sredini rerne. Kada se ispeče, ostavite 20 -30 min da se prohladi pre serviranja.

Ostavite odgovor