Teleća plećka sa vrganjima

Teleća plećka sa vrganjima

Sastojci

  • 50g suvih vrganja
  • 8 češnjeva belog luka
  • 1 Kašika seckanog svežeg ruzmarina
  • 1 Kašika seckane sveže majčine dušice
  • 1 Kašika krupne morske soli
  • 1 Kaščica krupno mlevenog crnog binera
  • 4kg teleće plećke bez kostiju
  • 1/4 šolje maslinovog ulja
  • 1 Litar proceđene pileće supe
  • 250ml suvog crnog vina
  • 240g seckanog paradajza (1 konzerva od 400g)
  • 3 Kašike paradajz paste
  • 1 Kašika Balsamico sirćeta

Postupak

Prvi dan
Zagrejte rernu na 175C.
Sameljite u prah u mlinu za kafu sušene vrganje.
Iscedite paradajz i odstranite semenke, pa ga iseckajte na sitne kockice. Ako želite da koristite svež paradajz, moraćete prvo da ga potopite u ključalu vodu na 10 sekundi, pa odmah u hladnu da bi ga oljuštili.
Pomešajte krupno seckan beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu, so i biber. Ostavite jednu kaščicu za posle, a ostatkom namažite unutrašnjost mesa.
Urolajte meso i čvrsto ga vežite kanapom. Sa spoljne strane utrljajte prah od vrganja.
U teškoj šerpi (najbolje tučanoj) zagrejte maslinovo ulje i pržite urolano meso po 3-4 minuta sa svake strane, da dobije zlatno braon koricu. Ako ste uz meso dobili koske, ispržite i njih i kuvajte ih zajedno sa mesom. Ovo će bitno doprineti ukusu.
Dodajte preostalu kaščicu mešavine sa belim lukom, vino, supu, paradajz, paradajz pastu, sirće i, ako vam je preostalo, prah od vrganja. Poklopite i sačekajte da proključa, a onda stavite u rernu da se peče 2 1/2 sata. Svakih pola sata okrenite meso za četvrt kruga.
Izvadite iz rerne, otklopite i ostavite da se prohladi na sobnu temperaturu. Zatim poklopite i ostavite u frižideru preko noći.
Drugi dan - ujutru
Izvadite meso iz sosa, skinite kanap i isecite meso na šnicle debljine palca. Poređajte šnicle u vatrostalnu posudu u kojoj ćete poslužiti ovo jelo.
Stavite šerpu sa sosom na vatru i pustite da uvri 1/2 količine. Sa ostatkom prelite šnicle, pokrijte posudu folijom i, kada se malo prohladi, vratite u frižider.
Drugi dan - jedan sat pre jela
Zagrejte rernu na 175C.
Stavite posudu sa mesom, pokrivenu folijom, u zagrejanu rernu na 35-40 minuta.
Služite sa kroketima od krompira i mešanom zelenom salatom.

Ostavite odgovor