Prvi dan
|
|
| Zagrejte rernu na 175C. |
|
| Sameljite u prah u mlinu za kafu sušene vrganje. |
|
| Iscedite paradajz i odstranite semenke, pa ga iseckajte na sitne kockice. Ako želite da koristite svež paradajz, moraćete prvo da ga potopite u ključalu vodu na 10 sekundi, pa odmah u hladnu da bi ga oljuštili. |
|
| Pomešajte krupno seckan beli luk, ruzmarin, majčinu dušicu, so i biber. Ostavite jednu kaščicu za posle, a ostatkom namažite unutrašnjost mesa. |
|
| Urolajte meso i čvrsto ga vežite kanapom. Sa spoljne strane utrljajte prah od vrganja. |
|
| U teškoj šerpi (najbolje tučanoj) zagrejte maslinovo ulje i pržite urolano meso po 3-4 minuta sa svake strane, da dobije zlatno braon koricu. Ako ste uz meso dobili koske, ispržite i njih i kuvajte ih zajedno sa mesom. Ovo će bitno doprineti ukusu. |
|
| Dodajte preostalu kaščicu mešavine sa belim lukom, vino, supu, paradajz, paradajz pastu, sirće i, ako vam je preostalo, prah od vrganja. Poklopite i sačekajte da proključa, a onda stavite u rernu da se peče 2 1/2 sata. Svakih pola sata okrenite meso za četvrt kruga. |
|
| Izvadite iz rerne, otklopite i ostavite da se prohladi na sobnu temperaturu. Zatim poklopite i ostavite u frižideru preko noći. |
Drugi dan - ujutru
|
|
| Izvadite meso iz sosa, skinite kanap i isecite meso na šnicle debljine palca. Poređajte šnicle u vatrostalnu posudu u kojoj ćete poslužiti ovo jelo. |
|
| Stavite šerpu sa sosom na vatru i pustite da uvri 1/2 količine. Sa ostatkom prelite šnicle, pokrijte posudu folijom i, kada se malo prohladi, vratite u frižider. |
Drugi dan - jedan sat pre jela
|
|
| Zagrejte rernu na 175C. |
|
| Stavite posudu sa mesom, pokrivenu folijom, u zagrejanu rernu na 35-40 minuta. |
|
| Služite sa kroketima od krompira i mešanom zelenom salatom. |