Ovo je toliko jednostavno, i toliko ukusno, da čitajući recept niko ne poveruje – dok ne proba. Ja ovo pravim često, kad nemam puno vremena za odlazak na pijac ili ozbiljniju kupovinu u samoposluzi. Pastu uvek imam kod kuće, pile može da se kupi na svakom ćošku, začini su u saksijama na terasi. Ovo je dovoljno da se dobro nahrani četvoro, a uz lepo belo vino i zelenu salatu i malo prezentacije (recimo sa dva tri struka vlašca odozgo) može da se služi i kao planirano jelo za goste.
Taljatele sa pečenom piletinom
Sastojci
- 1 pile
- 2 Kašike maslinovog ulja
- 1 limun
- 2 Dl suvog belog vina
- 1/2 šolje pinjola
- 1 Kutija taljatela (tagliatelle)
- 2 Kašike svežih listića ruzmarina
- 1/2 šolje belih grožđica
- so i biber po ukusu
- malo rukole za garnirung
Postupak
Zagrejte rernu na 220C. | |
Utrljajte pola limuna u pile, posolite ga i pobiberite, spolja i iznutra. Polite sa maslinovim uljem. U pile gurnite tu polovinu limuna. Stavite pile na pleh, sa grudima na dole, i pecite. Posle 1 sat ga okrenite sa grudima na gore, dodajte u pleh vino, i pecite još pola sata. Izvadite ga iz pleha na neki tanjir i pokrijte aluminijumskom folijom. | |
Stavite pile na pleh, sa grudima na dole, i pecite. Posle 1 sat ga okrenite sa grudima na gore, dodajte u pleh vino, i pecite još pola sata. Izvadite ga iz pleha na neki tanjir i pokrijte aluminijumskom folijom. | |
Sok iz pleha stavite u manju šerpu i dodajte ruzmarin, groždjice koje ste prethodno rehidrirali u mlakoj vodi i sok od druge polovine limuna. Pustite ga da tiho vri. Treba na kraju da ostane oko 1 dl. | |
Od prilike u isto vreme kad okrenete pile stavite dosta posoljene vode da provri. | |
Kad izvadite pile iz rerne, stavite taljatele da se kuvaju, 8-11 minuta. Treba da budu skuvane, ali pomalo tvrde (al dente). U isto vreme stavite pinjole na pleh i gurnite u rernu. Pazite da ne izgore - treba da postanu zlatno-braon. Trebaće im jedno 5-8 minuta. | |
Procedjene taljatele stavite u veliku ćasu. Prstima iskidajte pileće meso (i kožicu) na froncle i stavite preko njih. Odozgo pospite pečenim pinjolima i polite sokom iz šerpe. Dobro promešajte i dodajte rukolu. Služite dok je vruće. |
Napomena
Probajte razne varijacije - umesto pinjola orasi, bademi, seme suncokreta; umesto ruzmarina bosiljak, žalfija, majčina dušica; umesto suvog groždja, suve kajsije ili smokve. Ako nemate limun, kiselinu mogu da daju kapri.
Još jedan trik za pečenje pileta: udarite ga pesnicom nekoliko puta da mu polomite kosti. U toku pečenja srž iz kostiju će iscuriti i dati dodatni ukus mesu.