Da li ste se ikada pitali kako to da u restoranu za desetak minuta dobijete jelo koje se po receptu sprema satima? Za razliku od domaće kuhinje gde je od početka pripreme do serviranja sve jedan kontinualni proces, u restoranima se sve sprema u napred do skoro 90% završenosti. I to obično rade šegrti, rano ujutru. A onda majstor, kad vi naručite, uradi onih 10% i ponosno vam servira.
Ovako se rebarca prave u restoranima, a zgodan je metod i za kod kuće ako dolazi veće društvo. Prvo se rebarca prže i peku, a pred samo jelo se stave na roštilj.
Rebarca u pitanju su takozvana „špic rebra“. Ima ih obično 12 i izdvajaju se iz stomaka (za razliku od ravnih rebara koja su bliže kičmi i ima ih obično 15).
Rebarca u pivu
Sastojci
- 2kg špic rebara, isečenih na 8 porcija
- 50g seckanog džumbira
- 1 seckana ljuta papričica
- 2 štapića cimeta ((2 kaščice suvog mlevenog))
- 4 karanfilčića
- 1/2 Kaščice rendanog muškatnog oraščića
- 1/2 Litre crnog piva (+ još malo ako zatreba)
- 1/2 Kaščice soli
Postupak
Zagrejte rernu na 150C. | |
Dobro zagrejte suncokretovo, kukuruzno ili kikiriki ulje u teškoj šerpi (ne maslinovo, pošto ono ne trpi visoke temperature). Stavljajte rebra tako da ne smetaju jedna drugima, i pržite ih sa obe strane po desetak minuta, dok ne dobiju tamno braon boju (ako ne može sve da stane, pržite iz više tura). Izvadite ih da se ocede. | |
Smanjite vatru i dodajte džumbir, papričicu, cimet, karanfilčiće i oraščić. Ostavite ih 1 minut da razviju aromu, a zatim vratite sva rebra u lonac i nalijte ih pivom, da ogreznu. Posolite. | |
Poklopite šerpu i stavite u rernu dva sata. | |
Izvadite rebra i stavite ih sa strane da se ocede, a šerpu vratite na šporet i kuvajte tečnost dok se ne zgusne (treba da ostane oko 1 dl). | |
Stavite u frižider i ostavite do sutra pred obrok. | |
Hladna rebra stavite na vreo roštilj po pet minuta sa svake strane, dok ne dobiju krckavu koricu i ugreju se iznutra. Zagrejte sos. | |
Služite sa sosom u posudi sa strane, tako da ljudi mogu da umaču rebarca u sos. Jede se prstima. |