Punjenje za ćurku od kestena
Sastojci
- 150g slanine, isečene na kockice
- 1 Kašika maslinovog ulja
- 1/2kg sitno seckanog luka
- 1/2kg ćureće, guščije ili pileće džigerice
- 1 šolja seckane stabljike celera
- 3 češnja belog luka
- 2 Kašike sveže majčine dušice
- 2 izmrvljena klinčića
- 250ml čureće ili pileće supe
- 6 šolja kockica prepečenog hleba (krutoni)
- 1/2kg krupno sečenog barenog kestena
- so i biber po ukusu
Postupak
Tost hleb namazati tanko sa puterom i iseči na kockice 1 x 1 cm. Staviti na puterom podmazan pleh i peći u rerni zagrejanoj na maksimum dok ne postane zlatno braon. | |
U tigan staviti ulje i slaninu i polako pržiti uz povremeno mešanje, dok slanina ne postane krckava. | |
Dodati džigericu, seckanu na kockice 2 x 2 cm i pržiti 4-5 minuta uz mešanje. Pojačati malo vatru i dodati luk. Pržiti ga minut, dva, ne duže. | |
Dodati celer i pržiti 2-3 minuta uz mešanje. | |
Dodati beli luk, kesten, so, biber i začine, promešati 1 minut i naliti supom. Dovesti do ključanja, ubaciti kockice pečenog hleba, odmah skloniti sa vatre i promešati. Ako je smesa previše suva, dodati još malo supe. | |
Pustiti da se malo prohladi i puniti ćurku. |
Napomena
Ne presoliti punjenje, pošto će povući so iz same ćurke.
Ovo punjenje se može napraviti dan ranije i odložiti u frižider. Treba ga dovesti na sobnu temperaturu pre punjenja. Ćurku puniti pred samo pečenje, nikako ranije!