U procesu organizacije skupa kod mene u vinogradu, na kome je bilo predviđeno pečeno prase, neki gosti su pitali da ponesu pileće grudi i ispeku ih na roštilju, pošto ne jedu svinjetinu. Nisu ni Jevreji ni Muslimani, pa sam pretpostavio da to rade iz zdravstvenih ili pomodnih razloga.
U principu, ljudi koji kažu da je iz zdravstvenih razloga su jednostavno neinformisani. Evo naučnih podataka za najkvalitetnije delove obe životinje:
Porcija 100g | Svinjski file | Pileće grudi bez kožice | Pileće grudi sa kožicom | |
Kalorija | 143 | 165 | 197 | |
Ukupno masti | 4g | 4g | 8g | |
Zasićene masti | 1g | 1g | 2g | |
Holesterol | 73mg | 85mg | 84mg | |
Natrijum | 57mg | 74mg | 71mg |
Suočeni sa gornjim činjenicama racionalni ljudi obično prihvate da su u zabludi i batale se gluposti. Naravno, nisu svi racionalni.
Oni pomodni su druga priča. Pošto nisu imali razloga da ne jedu svinjetinu na prvom mestu, suočeni sa činjenicama najčešće odgovaraju: ali ja zaista ne volim ukus svinjetine.
Hej, super, biće više za mene.
Kako ljubitelji ostalih životinja ne bi ostali uskraćeni za podatke o svojim ljubimcima, evo i njih:
Porcija 100g | Jagnjeći but i krmenadle | Teleća krmenadle | |
Kalorija | 188 | 175 | |
Ukupno masti | 8g | 3g | |
Zasićene masti | 3g | 3g | |
Holesterol | 85mg | 106mg | |
Natrijum | 66mg | 96mg |
Svo gornje meso je pripremljeno pečenjem u rerni i prethodno očišćeno od žilica i kožica.
Evo i linkova za pune izveštaje (nisu aktivni – kopirajte i zalepite u vaš pretraživač):
– svinjski file: http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2152/2
– pileće grudi: http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/703/2
– pileće grudi sa kožicom: http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/699/2
– jagnjetina: http://nutritiondata.self.com/facts/lamb-veal-and-game-products/4774/2
– teletina: http://nutritiondata.self.com/facts/lamb-veal-and-game-products/4582/2