Mostarda je slatko od nekog voća sa dodatkom senfa i vina koje Italijani služe uz meso. Ova konkretna Mostarda vuče poreklo iz Dalmacije iz 16. veka i u osnovi ima dunje.
Znam da će mnogima u Srbiji zvučati prilično čudno da se slatko služi uz meso. Sve što mogu da vam kažem je: probajte.
Mostarda Dalmatia
Sastojci
- 1kg dunja
- 1kg meda
- 200g šećera
- 250ml suvog belog vina
- 4 Kašike sitno mlevenog semena žutog senfa
- 1 Kora pomorandže
- 1 Kora limuna
- 100g sitno seckanog kandiranog voća
Postupak
Potopite mlevenu slačicu u vinu 24 časa. | |
Oljuštene i sitno narendane dunje pomešajte sa šečerom i korom od pomorandže i limuna. Zagrejte i kada se šećer otopi, dodajte med. Kuvajte dva sata uz stalno mešanje. | |
Kada se smesa ohladi, umešajte vino i seme slačice, a zatim i kandirano voće. | |
Sipajte u sterilne tegle. Čuvajte na suvom, hladnom i mračnom mestu. | |
Služite uz pečenu ćuretinu i svinjetinu. |