Mostarda Dalmatia

Mostarda je slatko od nekog voća sa dodatkom senfa i vina koje Italijani služe uz meso. Ova konkretna Mostarda vuče poreklo iz Dalmacije iz 16. veka i u osnovi ima dunje.

Znam da će mnogima u Srbiji zvučati prilično čudno da se slatko služi uz meso. Sve što mogu da vam kažem je: probajte.

Mostarda Dalmatia

Sastojci

  • 1kg dunja
  • 1kg meda
  • 200g šećera
  • 250ml suvog belog vina
  • 4 Kašike sitno mlevenog semena žutog senfa
  • 1 Kora pomorandže
  • 1 Kora limuna
  • 100g sitno seckanog kandiranog voća

Postupak

Potopite mlevenu slačicu u vinu 24 časa.
Oljuštene i sitno narendane dunje pomešajte sa šečerom i korom od pomorandže i limuna. Zagrejte i kada se šećer otopi, dodajte med. Kuvajte dva sata uz stalno mešanje.
Kada se smesa ohladi, umešajte vino i seme slačice, a zatim i kandirano voće.
Sipajte u sterilne tegle. Čuvajte na suvom, hladnom i mračnom mestu.
Služite uz pečenu ćuretinu i svinjetinu.

Ostavite odgovor