Limeto se pojavio tek nedavno kod nas. To je mali zeleni limun, samo što nije limun nego posebna voćka (Citrus × latifolia). Elem, pojavio se od nedavno u Mercatoru pod nazivom limeto i otvorio vrata mnogim divnim jelima. Što se tiče Marsale, to je dezertno vino sa Sicilije sa velikom sadržinom alkohola (18-20%). Služi se kao aperitiv. Ako ga nema na tržištu u receptima se može upotrebiti slatki beli vermut, beli porto, ili Sauternes. Mlade šargarepe se obično prodaju na pijaci krajem septembra „za turšiju“.
Mlade šargarepe sa limetom i Marsalom
Sastojci
- 1/2kg mladih šargarepa
- 100g putera
- 1 Dl Marsala vina
- 2 Kašike soka od limeta
- 2 Kašike meda
- 1 Kaščica seckanog estragona
Postupak
Operite šargarepe i ostružite ih četkom (ne treba ih ljuštiti). Dobro ih osušite. | |
Na srednjoj vatri istopite puter u tiganju i pržite šargarepe 3-4 minuta. | |
Umutite vino, sok od limeta, med i estragon i prelite šargarepe. Poklopite i kuvajte 5 minuta. Otklopite i kuvajte dok se sok ne smanji na polovinu, oko 3-4 minuta. |