Ovo sam pravio za goste vinarije Plavinci na Svetog Trifuna 2016. Zeka je ulovljen tu u komšiluku, povrće je iz naše bašte, organsko. Za umakanje smo imali prirodno nakisao hleb.
Gosti su bili glavni kuvari ekskluzivnog restorana Sakura i nisu imali ništa sem pohvala.
Divlji zec u crvenom vinu
Sastojci
- 1,5 - 2,2kg zeca (isečenog na porcije)
- 100g maslinovog ulja
- 100g šargarepe (seckane na sitne kockice)
- 100g celera (seckanog na sitne kockice)
- 200g žutog luka (sitno seckanog)
- 5 češnjeva belog luka
- 4 klinčića
- 2 lorbera
- 20g majčine dušice (sveže, ili 10g sušene)
- 4-5 Listića žalfije
- 50g peršuna (sitno seckanog)
- 1 Lit suvog crvenog vina (Indigo)
- 150g putera
- 150g šampinjona (isečenih na četvrtine)
- so
- biber
- 150g graška (opciono)
Postupak
U veću kesu za zamrzivač staviti zečetinu, povrće, začine, ulje, vino, kao i so i biber po ukusu. Iz kese istisnuti vazduh, pa je zaptiti i ostaviti u frižideru 24 sata. | |
Sipati sve iz kese u šerpu, pa izvaditi zečetinu na tanjir sa strane. Ostatak kuvati na jakoj vatri 10-tak minuta da se malo zgusne. Zatim dodati zečetinu i kuvati na srednjoj vatri još 20-tak minuta, dok zečetina ne omekša. Ne prekuvati zeca jer će biti suv. | |
Procediti sve i tečnost vratiti u šerpu, a ostatak pokriti da se ne hladi. Dodati pečurke i grašak i kuvati na jakoj vatri 10-tak minuta, da uvri polovina tečnosti. Zatim dodati puter (koji je sve vreme stajao na sobnoj temperaturi, ali nije istopljen) i žicom za šlag tući dok se puter ne sjedini i ne dobije svilenkasta masa, 2-3 minuta. | |
Zagrejati posudu u kojoj će se poslužiti jelo, rasporediti po njoj zečetinu i ostale sačuvane sastojke i sve preliti tečnošću sa pečurkama i graškom. | |
Služiti uz jedno od: njoke, knedle, makarone, bareni krompir, i slično, kao i sveže pečen domaći hleb za umakanje. Uz jelo najbolje ide naš Indigo, a ako ga nemate preporučujemo neki jači Vranac. |