Ovo je preliv koji najčešće pravim za sve vrste lisnatih salata (razne zelene, radič, endivija, arugula, itd.). Veoma je jednostavan.
Preliv za lisnatu salatu (vinigrette)
Sastojci
- 6 Kašika maslinovog ulja
- 3 Kašike sirćeta (balsamico)
- 2 Kašike soja sosa
- 1 Kašćica meda
- 1/2 Kaščice mlevenog crnog bibera
- 1 Kaščica senfa
- 1 Kaščica stno seckane sveže Majčine dušice (ili 1/2 suve)
Postupak
Sipati sve sastojke u teglicu sa poklopcem koji hermetički zatvara i dobro protresti. | |
Sipati preko prosušenog zeleniša neposredno pre serviranja. |
Napomena
Nemojte izostavljati sastojke, iako vam se čine neobičnim. Med(šećer) služi da ubije kiselinu sirćeta. Soja sos daje aromu i slanoću. Senf služi kao emulgator. Zahvaljujući njemu dobije se veoma gusta i lepljiva masa koja se drži za listove zeleniša, umesto da sklizne na dno ćase. Majčinu dušicu možete zameniti nekim drugim začinom po ukusi, i u zavisnosti uz koje se jelo služi salata (ruzmarinom, oreganom, žalfijom, itd.)
Za konverziju zapreminskih u težinske mere, kliknite ovde.