Palačinke a la Ortobađi

Inspirisan mađarskim receptom za palačinke Ortobađi (Hortobágy) , a dokon usled lošeg vremena za rad u vinogradu, odlučio sam da danas posvetim veći deo dana spremajući jelo nalik na ovaj specijalitet. Zabrana slobode kretanja je uslovila sastojke, ali mislim da bi i oni koji su probali original bili zadovoljni.

Prvo sam spravio ragu. Od jagnjetine, pošto sam to imao u zamrzivaču. Posle sam pravio palačinke.

Dve glavice luka isečenog na tanke režnjeve, 6 čenova belog luka, so, biber, maslinovo ulje. Pržiti 5-8 minuta na srednjoj vatri.
Dinstati 10-tak minuta. Nalivati organskim vinom Ćilibar po potrebi
Dok se luk dinsta, samleti 500-600g sitno seckane i dobro ohlađene jagnjetine (na krupnom situ).
Dodati u luk jednu rendanu šargarepu i dinstati u vinu još 5-6 minuta, pa dodati meso.
Meso dinstati 10-30 minuta, u zavisnosti koliko je mlada jagnjetina. Dodati 1,5dl kuvanog paradajza, promešati dobro i dinstati još 10-tak minuta.
Gotovo je. Treba da ostane skoro suvo. Ostaviti da se ohladi, a za to vreme napraviti palačinke.
Puniti palačinke nadevom. ja sam imao i malo barenog graška od juče, pa sam i to dodao.
Staviti neki mekši sir preko (rendani, u listićima, kakav god). Ja sam imao Masdam.
Poređati uvijene palačinke u pleh i preliti umućenim jajetom sa malo pavlake (ili gustog jogurta).
20 minuta na 220C sa uključenom duvaljkom.
Pravilo je da se jelo kuva sa istim vinom koje će se uz njega piti. Premda, mislim da bi ovde bolje išla Selena. Dinstani luk, jagnjetina, paradajz i grašak svi daju pomalo slatkast ukus.