Rebarca u pivu

Da li ste se ikada pitali kako to da u restoranu za desetak minuta dobijete jelo koje se po receptu sprema satima? Za razliku od domaće kuhinje gde je od početka pripreme do serviranja sve jedan kontinualni proces, u restoranima se sve sprema u napred do skoro 90% završenosti. I to obično rade šegrti, rano ujutru. A onda majstor, kad vi naručite, uradi onih 10% i ponosno vam servira.

spareribsOvako se rebarca prave u restoranima, a zgodan je metod i za kod kuće ako dolazi veće društvo. Prvo se rebarca prže i peku, a pred samo jelo se stave na roštilj.

Rebarca u pitanju su takozvana „špic rebra“. Ima ih obično 12 i izdvajaju se iz stomaka (za razliku od ravnih rebara koja su bliže kičmi i ima ih obično 15).

Rebarca u pivu

Sastojci

  • 2kg špic rebara, isečenih na 8 porcija
  • 50g seckanog džumbira
  • 1 seckana ljuta papričica
  • 2 štapića cimeta ((2 kaščice suvog mlevenog))
  • 4 karanfilčića
  • 1/2 Kaščice rendanog muškatnog oraščića
  • 1/2 Litre crnog piva (+ još malo ako zatreba)
  • 1/2 Kaščice soli

Postupak

Zagrejte rernu na 150C.
Dobro zagrejte suncokretovo, kukuruzno ili kikiriki ulje u teškoj šerpi (ne maslinovo, pošto ono ne trpi visoke temperature). Stavljajte rebra tako da ne smetaju jedna drugima, i pržite ih sa obe strane po desetak minuta, dok ne dobiju tamno braon boju (ako ne može sve da stane, pržite iz više tura). Izvadite ih da se ocede.
Smanjite vatru i dodajte džumbir, papričicu, cimet, karanfilčiće i oraščić. Ostavite ih 1 minut da razviju aromu, a zatim vratite sva rebra u lonac i nalijte ih pivom, da ogreznu. Posolite.
Poklopite šerpu i stavite u rernu dva sata.
Izvadite rebra i stavite ih sa strane da se ocede, a šerpu vratite na šporet i kuvajte tečnost dok se ne zgusne (treba da ostane oko 1 dl).
Stavite u frižider i ostavite do sutra pred obrok.
Hladna rebra stavite na vreo roštilj po pet minuta sa svake strane, dok ne dobiju krckavu koricu i ugreju se iznutra. Zagrejte sos.
Služite sa sosom u posudi sa strane, tako da ljudi mogu da umaču rebarca u sos. Jede se prstima.

Ostavite odgovor