Taljatele sa pečenom piletinom

Ovo je toliko jednostavno, i toliko ukusno, da čitajući recept niko ne poveruje – dok ne proba. Ja ovo pravim često, kad nemam puno vremena za odlazak na pijac ili ozbiljniju kupovinu u samoposluzi. Pastu uvek imam kod kuće, pile može da se kupi na svakom ćošku, začini su u saksijama na terasi. Ovo je dovoljno da se dobro nahrani četvoro, a uz lepo belo vino i zelenu salatu i malo prezentacije (recimo sa dva tri struka vlašca odozgo) može da se služi i kao planirano jelo za goste.

Taljatele sa pečenom piletinom

Sastojci

  • 1 pile
  • 2 Kašike maslinovog ulja
  • 1 limun
  • 2 Dl suvog belog vina
  • 1/2 šolje pinjola
  • 1 Kutija taljatela (tagliatelle)
  • 2 Kašike svežih listića ruzmarina
  • 1/2 šolje belih grožđica
  • so i biber po ukusu
  • malo rukole za garnirung

Postupak

Zagrejte rernu na 220C.
Utrljajte pola limuna u pile, posolite ga i pobiberite, spolja i iznutra. Polite sa maslinovim uljem. U pile gurnite tu polovinu limuna. Stavite pile na pleh, sa grudima na dole, i pecite. Posle 1 sat ga okrenite sa grudima na gore, dodajte u pleh vino, i pecite još pola sata. Izvadite ga iz pleha na neki tanjir i pokrijte aluminijumskom folijom.
Stavite pile na pleh, sa grudima na dole, i pecite. Posle 1 sat ga okrenite sa grudima na gore, dodajte u pleh vino, i pecite još pola sata. Izvadite ga iz pleha na neki tanjir i pokrijte aluminijumskom folijom.
Sok iz pleha stavite u manju šerpu i dodajte ruzmarin, groždjice koje ste prethodno rehidrirali u mlakoj vodi i sok od druge polovine limuna. Pustite ga da tiho vri. Treba na kraju da ostane oko 1 dl.
Od prilike u isto vreme kad okrenete pile stavite dosta posoljene vode da provri.
Kad izvadite pile iz rerne, stavite taljatele da se kuvaju, 8-11 minuta. Treba da budu skuvane, ali pomalo tvrde (al dente). U isto vreme stavite pinjole na pleh i gurnite u rernu. Pazite da ne izgore - treba da postanu zlatno-braon. Trebaće im jedno 5-8 minuta.
Procedjene taljatele stavite u veliku ćasu. Prstima iskidajte pileće meso (i kožicu) na froncle i stavite preko njih. Odozgo pospite pečenim pinjolima i polite sokom iz šerpe. Dobro promešajte i dodajte rukolu. Služite dok je vruće.

Napomena

Probajte razne varijacije - umesto pinjola orasi, bademi, seme suncokreta; umesto ruzmarina bosiljak, žalfija, majčina dušica; umesto suvog groždja, suve kajsije ili smokve. Ako nemate limun, kiselinu mogu da daju kapri.

Još jedan trik za pečenje pileta: udarite ga pesnicom nekoliko puta da mu polomite kosti. U toku pečenja srž iz kostiju će iscuriti i dati dodatni ukus mesu.

Ostavite odgovor