Milanska torta

Milanska torta je slano jelo od devet slojeva punjenja u kori od lisnatog testa. Na dnu i vrhu je sloj od kajgane. Sledeći ka sredini je sloj od spanaća. Zatim idu slojevi od kačkavalja i šunke, a u sredini je sloj od crvenih pečenih paprika.

Ovo jelo je izuzetno ukusno i atraktivno za oko, a pošto se služi na sobnoj temperaturi, moguće ga je servirati kao predjelo ozbiljnijoj gozbi, kao glavno jelo za lagani ručak, ili ga čak poneti na piknik. Uputstvo za pravljenje je prilično dugačko, ali nema ničeg komplikovanog, i sve se može spremiti dan ranije i onda za 10-tak minuta složiti i ispeći.

Milanska torta

Sastojci

  • 500g lisnatog testa (recept ranije objavljen)
  • 250g tanko sečenog dimljenog svinjskog vrata
  • 250g tanko sečenog Ementalera
  • 6 velikih crvenih paprika
  • 1kg spanaća
  • 10 jaja A večičine
  • 1 Kašika seckanog vlašca
  • 1 Kašika seckanog peršuna
  • 2 Kašike seckanog estragona (taragona)
  • 1/4 Kaščice rendanog muškatnog oraščića
  • 3 Kašike slatke pavlake
  • 2 češnja ispasiranog belog luka
  • 1 Kašika maslinovog ulja
  • 60g nesoljenog putera
  • so i biber po želji
  • 1 jaje umućeno sa 1 kašikom vode i 1/4 kaščice soli (za premaz)

Postupak

Priprema kajgane
U većoj činiji umutite jaja, vlašac, peršun, estragon, so i biber.
U velikom teflonskom tiganju istopite 45g putera na prilično tihoj vatri i, kada puter prestane da pucketa, dodajte jaja. Jaja treba stalno mešati drvenom varjačom, odvajajući komade sa dna pre nego što stignu da se zapeku. Kajgana treba da na kraju izgleda vlažno, nigde ni trunke braon boje, prepuna sitnih grudvica veličine graška.
Ispečenu kajganu izručite na širok tanjir, tako da bude u tankom sloju i odmah prekrijte plastičnom folijom, da uhvatite svu vlagu u jajima. Ostavite da se potpuno ohladi. Ako pravite kajganu dan ranije, ostavite je preko noći u frižideru.
Priprema spanaća
Opran i očiščen spanać barite 1 minut u velikoj količini ključale vode kojoj ste dodali malo soli. Procedite ga i odmah isperite hladnom vodom da zaustavite dalje kuvanje. Kada se ohladi, dobro iscedite svu vodu iz njega (ja prvo iscedim rukama, a onda koristim centrifugu za sušenje salate).
U većem teflonskom tiganju, na srednjoj vatri, ugrejte ulje, preostali puter i beli luk. Dodajte spanać i pržite 3-4 minuta. Zatim dodajte so, biber, muškatni oraščić i pavlaku i dobro promešajte. Kada pavlaka proključa, sklonite tiganj sa vatre i rupičastom kašikom izvadite spanać na tanjir da se ohladi. Ako ga ostavljate preko noći u frižideru, pokrijte ga plastičnom folijom.
Priprema paprika
Mislim da nikome ko je sposoban da ovo čita, dakle govori srpski, ne treba da objašnjavam kako da ispeče i oljušti paprike. Ovaj podnaslov sam stavio zato da vam kažem da i zimi možete da uživate u Milanskoj torti. U Maksiju ima da se kupe makedonske pečene paprike u tegli, marke Bonum, koje su zaista "kao prave". Trebaće vam oko jedna ipo tegla za ovaj recept.
Izvadite paprike iz tegle i isperite ih dobro hladnom vodom. Izvadite žilice i semenke. Ja volim da ostavim ono malo izgorele kože koja je ostala na njima. To daje onaj dimljeni ukus sa roštilja. Osušite ih dobro papirnim ubrusima.
Slaganje torte
Okrugli pleh sa koga se skidaju strane, prečnika 22cm i visine 8cm, dobro namažite puterom. Oko 3/4 testa razvucite u krug debljine oko 1/2 cm, dovoljno veliki da može da pokrije dno i stranice pleha, plus da ostane 2-3cm da visi preko. Ostatak testa razvucite u krug od 22cm, uvijte u foliju i vratite u frižider.
Slažite slojeve ovim redom: polovina količine kajgane (ocedite vodu ako se u medjuvremenu sakupila), zatim polovina količine spanaća, polovina količine Ementalera, polovina količine šunke, cela količina paprika, pa onda obrnutim redom, polovina količine šunke, polovina količine Ementalera, polovina količine spanaća, i na kraju polovina količine kajgane.
Savite testo koje visi da pokrije sloj kajgane bar 2cm i premažite ga odozgo premazom od jaja. Izvadite gornju koru iz frižidera i zalepite je na testo namazano premazom od jaja. Pažljivo pritisnite da se dobro zalepi.
Na centru torte izrežite rupu prečnika 2-3cm. Premažite tortu odozgo premazom od jaja, a zatim oštrim nožem ili žiletom iscrtajte šare koje želite. Pazite da vam nož probije najviše do polovine debljine kore.
Pokrijte tortu plastičnom folijom i vratite je u frižider da odstoji najmanje pola sata pre pečenja.
Pečenje torte
Stavite rešetku i ravan pleh na donju trećinu rerne. Zagrejte rernu na Zagrejte rernu na 175C.
Izvadite tortu iz frižidera, i premažite je još jednom premazom od jaja. Pecite je 1:10h -1:15h, dok ne postane zlatno braon.
Ostavite tortu da se potpuno ohladi pre nego što skinete stranice pleha.
Služenje
Torta može da stoji, neisečena, napolju ceo dan. Ako je pravite dan ranije, umotajte je u plastičnu foliju i držite je preko noći u frižideru. Izvadite je iz frižidera bar dva sata pre serviranja.

Ostavite odgovor