Pile protiv svinje

U procesu organizacije skupa kod mene u vinogradu, na kome je bilo predviđeno pečeno prase, neki gosti su pitali da ponesu pileće grudi i ispeku ih na roštilju, pošto ne jedu svinjetinu. Nisu ni Jevreji ni Muslimani, pa sam pretpostavio da to rade iz zdravstvenih ili pomodnih razloga.

U principu, ljudi koji kažu da je iz zdravstvenih razloga su jednostavno neinformisani. Evo naučnih podataka za najkvalitetnije delove obe životinje:

Porcija 100g Svinjski file Pileće grudi bez kožice Pileće grudi sa kožicom
Kalorija 143 165 197
Ukupno masti 4g 4g 8g
Zasićene masti 1g 1g 2g
Holesterol 73mg 85mg 84mg
Natrijum 57mg 74mg 71mg

Suočeni sa gornjim činjenicama racionalni ljudi obično prihvate da su u zabludi i batale se gluposti. Naravno, nisu svi racionalni.

Oni pomodni su druga priča. Pošto nisu imali razloga da ne jedu svinjetinu na prvom mestu, suočeni sa činjenicama najčešće odgovaraju: ali ja zaista ne volim ukus svinjetine.

Hej, super, biće više za mene.

Kako ljubitelji ostalih životinja ne bi ostali uskraćeni za podatke o svojim ljubimcima, evo i njih:

Porcija 100g Jagnjeći but i krmenadle Teleća krmenadle
Kalorija 188 175
Ukupno masti 8g 3g
Zasićene masti 3g 3g
Holesterol 85mg 106mg
Natrijum 66mg 96mg

Svo gornje meso je pripremljeno pečenjem u rerni i prethodno očišćeno od žilica i kožica.

Evo i linkova za pune izveštaje (nisu aktivni – kopirajte i zalepite u vaš pretraživač):

svinjski file: http://nutritiondata.self.com/facts/pork-products/2152/2
pileće grudi: http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/703/2
pileće grudi sa kožicom: http://nutritiondata.self.com/facts/poultry-products/699/2
jagnjetina: http://nutritiondata.self.com/facts/lamb-veal-and-game-products/4774/2
teletina: http://nutritiondata.self.com/facts/lamb-veal-and-game-products/4582/2

Ostavite odgovor