Gulaš od goveđih repova u crnom pivu

Ovo je slobodna interpretacija jela sa juga Francuske, čiju sam pripremu jednom video na TV, ali nisam zapisao recept. Goveđi repovi, i sve drugo što nema nigde, uključujući i meso, kobasice i slaninu od mangulice, možete kupiti na pijaci u Zemunu u Butiku mesa NIK-S. A kad ste već tamo, svratite na parkingu do Rusmira za vrhunske kobasice. Ne treba vam za ovaj recept, premda, kad bolje razmislim, ne mogu da smetaju.

Ja ovo kuvam u zemljanom saču iz sela Zlakusa, ali može poslužiti bilo kakva teška šerpa sa poklopcem koji dobro dihtuje.

Najbolje je da se počne sa pripremom dan ranije, kako bi se ohladilo tokom noći da bi se lakše skinula mast sa površine.

Gulaš od goveđih repova u crnom pivu

Sastojci

  • 1,5kg goveđi rep, isečen na pršljenove
  • 1kg juneće kolenice, isečene na kocke 3x3cm
  • 1kg šampinjona, isečenih na četvrtine
  • 200g sitno seckanog luka
  • 4 češnja sitno seckanog belog luka
  • 3 Konzerve belog pasulja (canelini)
  • 2 lista lovora
  • 2 Kašike seckanog svežeg ruzmarina
  • 4 Kocke goveđe supe
  • 2 Litre crnog piva
  • 1 ljuta papričica
  • 100g brašna
  • 100g ulja
  • slanina ili svinjska mast za pripremu sača

Postupak

Zagrejte rernu na 180C.
Namažite sač slaninom ili mašću.
U veći tiganj sipajte ulje i pržite komade repa i kolenice prethodno uvaljane u brašno dok ne porumene sa svih strana. Poređajte ih na dno sača. Preko mesa stavite šampinjone.
U ono ulje dodajte luk, beli luk, ruzmarin, lovor i papričicu. Pržite dok luk ne počne da braoni po ivicama. Dodajte brašno preostalo od posipanja po mesu (ako treba dodajte još, zavisi koliko gusto želite da bude), a zatim nalijte pivom. Dodajte kockice za supu.
Kad provri, prelijte preko mesa i pečuraka, poklopite sač i stavite ga u rernu. Posle 1 sat smanjite temperaturu na 130C i ostavite najmanje 4 sata.
Izvadite sač i stavite ga na hladno mesto. Kada se prohladi (masnoće se malo zgusnu, ili stegnu ako ostavite preko noći) skinite sa površine skoro sve masnoće. Vratite u hladnu rernu, namestite je na 130C, dodajte pasulj i ostavite još 4-5 sati, do pred samo posluživanje.
Služi se sa njokama, rezancima, pirinčem. Obavezno neka kisela salata.

Ostavite odgovor