Pečena ćurka sa punjenjem od kestena

Pečena ćurka sa punjenjem od kestena

Sastojci

  • 1 punjenje od kestena (objavljeno ranije)
  • 8 - 10kg cela ćurka
  • 300g soli
  • 8 - 10 Litara hladne vode
  • 1/2 Litre suvog belog vina
  • 1/2 Litre ćureće ili pileće supe
  • 1/2kg masnije slanine, isečene na tanke šnite
  • utroba, vrat i rep ćurke
  • 3 Kašike brašna
  • 200g seckanog luka
  • 100g seckanih šargarepa
  • 100ml Portoa (ili slatkog vermuta)

Postupak

Dan ranije istranžirati ćurku (izvaditi utrobu, odseći rep i vrat i ekstra masnoću). Pomešati u većem loncu ili plastičnoj kesi vodu i so. Potopiti ćurku i ostaviti je na hladnom preko noći. Sutradan izvaditi ćurku i dobro je isprati spolja i iznutra hladnom vodom, a zatim osušiti krpom ili papirnim ubrusima.
Zagrejati rernu na 175C.
Napuniti ćurku s obe strane. Zašiti otvor kod vrata. Staviti aluminijumsku foliju preko punjenja kod repa, a zatim povezati noge (ako ima više kože može se i ta strana zašiti).
U tiganju na malo ulja dobro ispržiti utrobu, rep i vrat ćurke. Dodati luk i šargarepu i pržiti par minuta. Dodati brašno i propržiti ga, a zatim naliti supom i vinom. Sve ovo staviti na dno pleha, a preko toga staviti rešetku.
Staviti ćurku na rešetku u plehu i prekriti grudi tankim režnjevima slanine. Nije važno ako je tečnost preko rešetke i ćurka malo pliva u njoj. Pleh staviti na najdonju prečagu u rerni (ali ne na dno rerne). U toku pečenja proverite da ne ispari tečnost iz pleha, i ako treba, dodajte još supe.
Pecite 3 – 3,5 sati. Ćurka je gotova kada je probodete na unutrašnjoj strani bataka i iz njega iscuri bezbojna tečnost (ako je crvenkasta nije još gotovo). Ako imate termometar za meso, gurnite ga u najdeblji deo grudi, pazeći da ne dodirne kost. Ćurka je gotova kada temperatura dodje do 75C.
Kada se ćurka ispeče, izvadite je na tanjir i prekrijte labavo folijom da se prohladi. Izvadite punjenje u posebnu posudu pre sečenja ćurke.
Dok se ćurka hladi, sve sa dna pleha izručite u šerpu i kuvajte dok ne ispari tako da ostane oko 1/2 litre. Dodajte 100ml Portoa (ili slatkog vermuta) i kuvajte još par minuta da ispari alkohol. Procedite sok u ćasu za služenje sosa, a ostatak bacite. Ako je sos preslan, obarite i izgnječite jedan krompir pa ga pomešajte sa sosom. On će ublažiti so, a i zgusnuće sos.
Služiti uz krompir pire i Mostarda Dalmatia

Napomena

Ako koristite rernu sa ventilatorom, okrenite ćurku repom prema strani rerne na kojoj je ventilator. Ako ne može tako da stane, nego mora popreko, okrenite ćurku svakih 1/2 sata u toku pečenja.

Ostavite odgovor