Engleske pogačice (Bisquits)

Subota je ujutru. Nešto me jako mrzi da se oblačim i idem po hleb. Bilo je pet dana neprekidne kiše sa temperaturama od 11C, a od jutros je divno, sunčano i pogled na Lido je predivan.

Imam pršute i Marscapone sira u frižideru i za doručak sam odlučio da napravim ove pogačice. Osim što su ukusnije od hleba, sam miris dok se peku dovoljan je da čoveka oraspoloži.

One se u stvari zovu Bisquits, ali ako napišem Biskoti, svi će misliti na onaj italijanski tost-hleb sa orasima. Dakle, krstio sam ih na srpskom: Engleske pogačice.

Engleske pogačice (Bisquits)

Sastojci

  • 2 šolje brašna, tip 400
  • 1 Kesica praška za pecivo
  • 1 Kaščica soli
  • 100g zamrznutog putera
  • 1 šolja mleka

Postupak

Najvažnije za ovaj recept je da puter bude zamrznut. Cilj je da u testu ostanu celi komadići putera, a ne da se spoje sa brašnom u masnu pastu. Funkcija je ista kao kod lisnatog testa - puter se u rerni istopi i oslobodi vodu zarobljenu u njemu. Ova voda se onda pretvori u vodenu paru koja podigne testo i razlista ga.
Dakle, pomešajte u činiji brašno, prašak za pecivo i so, a zatim na krupnom rendeu nastružite zamrznut puter.
Dodajte hladno mleko i sve promešajte drškom od varjače dok se ne ujednači, par minuta.
Formirajte rukama loptu (ne mesite), i oklagijom razvite u krug debljine oko 3cm. Isecite parčiće kao kod pice i poredjajte ih na suv pleh.
Pobiberite odozgo i poprskajte sa malo krupne soli.
Pecite u rerni zagrejanoj na 200C 10 minuta.

Ostavite odgovor