Krompir sa lukom i balsamovanim sirćetom

Dok je vladalo svetsko ludilo za Džejmijem, ja sam uglavnom ostajao ravnodušan. Njegovi recepti su mi uvek bili nekako nedorečeni. Malo previše komplikovani, malo više izmišljeni da nam u prvi plan stave mladog Džejmija, a malo manje njegovu hranu. Priznajem, ja kuvam da bih jeo.  I, Džejmi se tu nekako nije baš sasvim uklapao. Tako sam nekoliko godina zaboravio na Džejmija i proučavao neke druge stvari. Primera radi, veličanstvena knjiga Bila Bjuforda „Vrelina“ (Bill Buford: „Heat“, Alfred A. Knopf, New York, 2006) koju sam dobio od svojih dragih prijatelja Senada i Elynn je uzela dosta vremena za eksperimentisanje. Ko bi rekao da neugledni, siromasima namenjeni kačamak može da bude tako uzvišeno jelo!

Sve dok... Negde oko desetog dana boravka na Čigoti, uz 1200 kalorija hrane dnevno, minus 1200 potrošenih na vežbe, dok sam se spremao na osudjeničku večeru, okrećući programe na hotelskom TV-u, naletim na B92 seriju „Džejmi kod kuće“. Šta da vam kažem. Najsurovije moguće mučenje. Džejmi mi je tada izgledao najbolji kuvar na svetu.

Ipak, negde u potisnutim delovima mog halapljivog mozga registrovala se činjenica da je dečko postao čovek, da su recepti postali važniji od kuvara i da tu ima vrednog materijala. Po povratku sam skinuo celu seriju sa Interneta. Kada sam video ovaj recept, odmah mi je bilo jasno da je remek delo.

Uz ove krompire Džejmi je napravio svinjski kare, a ja marinirane pileće batake na žaru. U oba slučaja preporučujem najbolje belo vino koje trenutno može da se kupi u Beogradu, dobro ohlađen čileanski Undurraga Reserva Chardonnay 2003.

Ovde količine nisu mnogo bitne. Oko kilo crvenog luka. Oko kilo belog krompira, prethodno barenog 5 minuta u slanoj vodi. Glavica, dve belog luka, zgnječenog nožem. Četvrt litre balsamovanog sirćeta; so, biber, sitno seckani svež ruzmarin i svež lovorov list (ako nemate svež, potopite sušen u vrelu vodu i ostavite preko noći). Pola paklice putera ( 125g) i jedno dve, tri kašike maslinovog ulja ( a može i mnogo više).

U dobro zagrejan pleh stavite puter i ulje. Dodajte ruzmarin i lovor. Dodajte luk, krompir i beli luk. Posolite i pobiberite. Promešajte dok se sve ne prekrije masnoćom. Nalijte balsamovano sirće preko svega i pecite na 170C jedan sat, uz povremeno mešanje.

U ostalom, pogledajte Džejmija.

Ostavite odgovor