Rižoto sa vrganjima, žalfijom i pomorandžom

Rižoto sa vrganjima, žalfijom i pomorandžom

Sastojci

  • 1 1/4 šolje pirinča za rižoto (kratak, okruglast)
  • 50g sušenih vrganja
  • 2 pomorandže
  • 4 Kašike seckane sveže žalfije
  • 2 češnja belog luka
  • 50g parmezana
  • 200g nesoljenog putera
  • 1 jaje
  • so i biber po ukusu

Postupak

Potopite vrganje u 1 litar ključale vode i ostavite 30 minuta. Izvadite vrganje rupičastom kašikom i isperite ih hladnom vodom, a zatim ih iseckajte na krupne komadiće.
U manju ćasu narendajte koru od dve pomorandže i iscedite sok od jedne. Dodajte žalfiju.
Oljuštite i sitno iseckajte beli luk.
Narendajte parmezan.
Procedite kroz filter za kafu tečnost u kojoj su bili vrganji, dodajte so i biber po ukusu, i polako je zagrejte do ključanja.
U teškom tiganju istopite 2/3 putera i dodajte beli luk i vrganje. Pržite 3-4 minuta. Dodajte pirinač i uz stalno mešanje pržite 2-3 minuta. Dodajte kutlaču soka od vrganja i mešajte. Uz stalno mešanje dodajte jednu po jednu kutlaču tek kad se sav sok od prethodne kutlače upije u pirinač. Trebače oko 20 minuta da se sav sok potroši.
Sklonite sa vatre i umešajte pomorandže, polovinu parmezana i ostatak putera. Kada se puter istopi, dodajte umućeno jaje uz brzo mešanje. Servirajte odmah uz ostatak parmezana u činijici sa strane.

Ostavite odgovor